گرایش مهندسی بهره برداری
ﮐﺸﻒ ﻳﮏ ﻣﺨﺰن ﻧﻔﺘﻲ ﺑﻪ مهندسی اﮐﺘﺸﺎف، راه رﺳﯿﺪن ﺑﻪ ﻣﺨﺰن ﺑﻪ مهندسی حفاری، ﺷﺒﯿﻪ ﺳﺎزي و ﺗﻌﯿﯿﻦ پارامترهای مخزن ﺑﻪ مهندسی ﻣﺨﺎزن و ﻧﺤﻮه بهره ﺑﺮداري از سیال ﻣﺨﺰن ﺑﻪ مهندس بهره ﺑﺮداري از ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻧﻔﺖ مربوط میشود.
مهندس بهره ﺑﺮداري از ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻧﻔﺖ، مهندسی اﺳﺖ ﮐﻪ راهها و روشهای نحوه برداشت از ﻣﺨﺎزن ﻧﻔﺖ را اراﺋﻪ میدهد. در واقع پس از حفر چاه و قرار دادن آخرین لوله جداری در چاه، مهندس بهره برداری وارد کار شده و تا آخرین لحظه عمر آن چاه، به کار خود ادامه می دهد. به عبارتی، این گرایش، ارتباطی بین مهندسی حفاری و مهندسی مخزن است.
نحوه مشبک کاری و ایجاد ارتباط مخزن و چاه، قرار دادن انواع امکانات در چاه جهت جلوگیری از تولید شن و ماسه، انجام عملیات تحریک چاه مانند اسیدکاری و ایجاد شکاف هیدرولیکی به منظور افزایش برداشت از مخزن، انجام محاسبات دقیق جهت کاهش افت فشار سیال در لوله های تولید و جلوگیری از تولید واکس و آسفالتین و انجام محاسبات مربوط به تاسیسات سطح الارضی، تنها بخشی از فعالیت این شاخه از مهندسین نفت به حساب میآید.
از جمله مهمترین دروس این گرایش میتوان به مهندسی بهره برداری 1 و 2، اسید کاری، مهندسی حفاری ، مهندسی مخزن و مکانیک سیالات دوفازی اشاره کرد.
مهمترین نرم افزارهای این گرایش عبارتند از:
1- Pipesim: یکی از پر کاربردیترین نرمافزارهای مهندسی بهرهبرداری که برای بررسی عملکرد تولیدی چاه و تلاش در جهت بهینه نمودن تولید استفاده می شود.
2- Eclipse: یکی از جامع ترین نرم افزارهای مهندسی مخزن که شامل مدلسازی مخزن، شبیه سازی حرکت سیالات مخزن، طراحی بهرهبرداری از چاه، چاه آزمایی و غیره می باشد.
3- IPM: این بسته نرم افزاری شامل مجموعه نرمافزارهای بهرهبرداری GAP، Prosper، MBAL، PVTP، Revel،Resolve و IFM بوده که جهت بدست آوردن یک مدل یکپارچه تولیدی به کار میرود.
راهیان نفت
اولین دپارتمان تخصصی و جامع مهندسی نفت